28 w magazynie

40.00 

PROPOLIS w miodzie

Miód z propolisem to flagowy produkt w naszej pasiece. To właśnie po niego najczęściej wracają nasi stali klienci. Jest to nieoceniony dodatek do herbaty lub kawy, który przez całą jesień, zimę i wiosnę utrzymuje nasze zdrowie w dobrej kondycji, zapobiegając wszelkim zapaleniom oraz przeziębieniom. Praktykujemy to już od wielu lat 🙂

Propolis jest środkiem przeciwzapalnym, przeciwgrzybicznym oraz przeciwwirusowym. Wspomaga leczenie przełyku, żołądka oraz jelit. Zbiór propolisu to spore wyzwanie i niewielu pszczelarzy decyduje się na pozyskiwanie tego produktu. My po zebraniu propolisu z ula przygotowujemy z niego ekstrakt na bazie alkoholu. Do każdego słoiczka miodu wiosennego dodajemy 20 ml. takiego ekstraktu. W ten sposób przygotowany miód można spożywać bezpośrednio na łyżeczce lub dodając go do ciepłej wody, herbaty lub kawy. Na dobry początek każdego dnia można przygotować sobie do wypicia na czczo starter w postaci pół szklanki wody z łyżeczką miodu z propolisem i tym popić zmieloną dużą łyżkę pyłku pszczelego. To zapewni ci ochronę oraz super energię do działania na cały dzień. Nie będziesz ospały i apatyczny. To naprawdę działa! Siła naturalnych witamin. Świetnie smakuje też herbata z cytryną, goździkami, cynamonem oraz łyżeczką miodu z propolisem. Warto wspierać kondycję i zdrowie naturalnymi produktami. Smacznego !

Skład: 400 g. miód wiosenny, 20 ml. ekstraktu z propolisu

 

 

 

Opis

Propolis składa się z:

  • około 50% nieprzetworzonej żywicy roślinnej
  • około 30% przetworzonej żywicy roślinnej i mieszaniny wydzielin gruczołów pszczelich
  • około 10% związków węglowodorowych m.in. związki kwasowe, związki estrowe oraz olejki eteryczne
  • około 5% nieprzetworzonych pyłków kwiatowych,
  • około 5% sumarycznie, woda, białka, enzymy, inne związki biologicznie aktywne (np. hamujące wzrost roztoczy)

Obecnie znanych jest ponad 300 składników propolisu. Należą do nich związki fenolowe, flawonoidy, terpeny, substancje lipidowe, biopierwiastki i inne składniki.

Propolis jest mieszaniną wydzielin gruczołów pszczelich oraz substancji żywicznych zebranych z pąków i młodych pędów drzew takich jak: świerk, topola, brzoza, kasztanowiec oraz innych drzew i roślin zielonych. Prawdopodobnie propolis był użyty po raz pierwszy przez starożytnych Persów do opatrywania i odkażania ran pooperacyjnych. Egipcjanie natomiast używali propolisu do mumifikowania ciała człowieka. Pszczoły wykorzystują go do uszczelniania gniazda oraz wypełnienia małych kilkumilimetrowych przestrzeni w ulu.

Związki fenolowe stanowią największą grupę składników propolisu. W zagęszczonym wyciągu ich średnia zawartość wynosi 78%. Należą tu głównie kwasy fenolowe, flawonoidy oraz estry aromatyczne. W grupie kwasów fenolowych wymienia się kwas cynamonowy, kwas kawowy i ferulowy. Do najważniejszych flawonoidów należą: chryzyna, tektochryzyna, galangina, pinocembryna, pinobanksyna, apigenina i kemferol. Warto także wymienić kwas benzoesowy oraz liczne estry aromatyczne, w tym kofeinian fenylu i ferulan benzylu.

Terpeny występują w propolisie w niewielkich ilościach. Ich średnia zawartość w zagęszczonym wyciągu wynosi 0,8%. Substancje lipidowe, w tym kwasy tłuszczowe i ich estry oraz węglowodory i sterole, stanowią średnio 10,8%.

Dotychczas stwierdzono w propolisie występowanie 30 biopierwiastków. Ich zawartość w zagęszczonym wyciągu wynosi średnio 0,8%. W największej ilości występuje wapń, mangan, cynk, miedź, żelazo, krzem i glin. W skład propolisu wchodzą także w niewielkiej ilości witaminy, białka, enzymy, wolne aminokwasy i węglowodany.

Informacje dodatkowe

Waga 400 g