Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością enzymów oraz nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony do ula na odnóżach (inna nazwa: obnóża pyłkowe). Zależnie od tego, z jakiej rośliny pochodzi pyłek, jego kolor może być różny, głównie bywa żółty i utrzymany w odcieniach tej barwy, ale może też być biały, czerwony lub czarny. Pyłek pszczeli stosowany jest od setek lat. Starożytni Rzymianie i Grecy nazywali go „ambrozją bogów” lub „życiodajnym pyłem” . Przez Egipcjan był składany w piramidach wraz z Faraonami jako symbol wiecznej młodości. Zawiera niemalże wszystkie substancje niezbędne do prawidłowego rozwoju człowieka.
Ważne. Przechowuj pyłek pszczeli w temperaturze do +5 stopni, najlepiej w lodówce.
Zastosowanie
Badania kliniczne wykazały, ze wysoka zawartość substancji białkowych i węglowodanowych pomocna jest przy uzupełnianiu niedoborów białkowych. Z tego powodu pyłek polecany jest osobom, które stosują dietę wegetariańską bądź są w trakcie kuracji odchudzającej. Łyżeczka pyłku rozpuszczona w ciepłym płynie, na przykład w osłodzonej miodem kawie, herbacie lub wodzie doskonale hamuje głód.
Selen, mangan i cynk warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Żelazo, miedź, kobalt i mangan spełniają ważną rolę w leczeniu anemii. Cynk korzystnie wpływa na porost włosów. Spożywanie pyłku wzmacnia organizm wyczerpany po ciężkich długotrwałych chorobach i kuracjach, również kuracjach przeciwnowotworowych, dlatego polecany jest na przykład po radioterapii i chemioterapii.
Pomocny jest przy leczeniu chronicznego zapalenia wątroby i dróg żółciowych, miażdżycy oraz różnych zaburzeń metabolicznych, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Pozwala uzupełnić w krótkim czasie braki pierwiastków, dlatego polecany jest osobom, których dieta zawiera zbyt mało świeżej żywności a zbyt dużo przetworzonej czyli tzw. fast food. Zalecany jest także osobom ciężko pracującym, od których wymaga się nieustannej koncentracji i sprawności intelektualnej. Już po kilku minutach od wypicia wzmocnionej pyłkiem kawy lub herbaty odczuwamy przypływ energii. Ten produkt pracy pszczół odznacza się ponadto działaniem przeciwbakteryjnym (udowodnione jest jego niszczące oddziaływanie na gronkowca złocistego) i grzybobójczym, podobnie jak antybiotyki. Odtruwa organizm z pozostałości leków, nikotyny czy nadmiernej ilości kofeiny.
Skład
Zebrane pyłki w postaci małych kuleczek pszczoły znoszą do ula, by po dalszym przetrawieniu, stanowił pokarm młodych owadów. Każda z tych małych kuleczek składa się z ok. 100 tysięcy ziaren pyłków, w tym także z ziół i roślin leczniczych, np. dziurawca, mniszka lekarskiego czy dzikiej róży. Pyłek pszczeli wielokrotnie i dokładnie analizowano pod względem składu, jednak nadal nie da się go zsyntetyzować w warunkach laboratoryjnych. Do dzisiaj nie udało się zidentyfikować wszystkich jego składników. Być może właśnie te związki są odpowiedzialne za jego spektakularne właściwości.
Współczesne badania nad składem pyłku oraz jego medycznym wykorzystaniem prowadzone były w wielu ośrodkach europejskich. Wyniki badań wykazały, że zawiera on ponad 200 różnorodnych związków. Pyłek pszczeli jest nieocenionym źródłem białka które stanowi od 20 do 40 proc. jego składu. Lista wspaniałych właściwości byłaby niepełna, gdyby nie wspomnieć o fitohormonach i enzymach. Te ostatnie umożliwiają bądź przyspieszają wiele procesów metabolicznych zachodzących w organizmie ludzkim.
Na przykład 100 g pyłku zawiera ok. 164 mg dobrze przyswajalnego wapnia co oznacza, że pyłek dostarcza go więcej niż jogurt, białe serki, fasola, suszone morele czy orzechy pistacjowe. Jako dostawca żelaza może się równać z wątróbką, traktowaną jako najbogatsze źródło tego biopierwiastka.
Stanowi także bogate źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawiera na przykład więcej witaminy C niż jabłka, ziemniaki, kapusta a także dużo witaminy B1, witaminy B2 oraz PP (uszczelniającej naczynia krwionośne i przeciwdziałającej ich pękaniu oraz tworzeniu się siniaków).
Dawkowanie
Na spożywanie pyłku pszczelego jest wiele sposobów. Do najbardziej popularnych należy mieszanie go z miodem, jednak można go jeść również z sokiem, mlekiem, dżemem lub na śniadanie z twarożkiem. Warto wiedzieć, że niektóre odmiany pyłku posiadają lekko gorzki posmak, dlatego łatwiej jest go przyjmować z dodatkiem słodkich domieszek. Podczas mieszania z miodem, konfiturami i innymi substancjami należy zachować proporcje od 1:1 do 1:4. Bardzo ważne jest rozdrabnianie pyłku. Dzięki tej czynności nasz organizm lepiej go przyswaja. Możemy go rozpuścić lub namoczyć w ciepłej wodzie, mleku, herbacie i spożywać profilaktycznie 3 razy dziennie po małej łyżeczce przed jedzeniem lub leczniczo 2 łyżki stołowe.
Przechowywanie
Pamiętajmy aby spożywany przez nas pyłek pochodził ze zbioru od sprawdzonego pszczelarza, któremu możesz zaufać co do higieny i prawidłowego sposobu pozyskiwania i przechowywania produktu. Pyłek należy przechowywać stale w temperaturze do +5`C. Najlepiej spożywać pyłki zebrane przez pszczoły w okolicy w której mieszkasz, dzięki temu nabierzesz dodatkowej odporności alergicznej na pyłki roślin rosnących w bezpośrednim otoczeniu.