You are currently viewing Smaki Regionów. Wiosenny miód mniszkowy nagrodzony

Smaki Regionów. Wiosenny miód mniszkowy nagrodzony

Miód pochodzący z pasieki Staropolska Miodziarnia wziął udział w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zajmując pierwsze miejsce w swojej kategorii za produkt „Świeszewski Miód Mniszkowy”

Miód z mniszka lekarskiego jest trudny do pozyskania gdyż pszczoły zwykle jego zasoby zużywają na intensywny rozwój wiosenny swoich rodzin. Zawiera on witaminy A, C i D, które wzmacniają układ odpornościowy oraz kostny i działają pomocniczo w leczeniu kaszlu. Są w nim także witaminy z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy.

W miodzie z mniszka znajdują się cenne składniki mineralne takie jak potas, magnez, żelazo i krzem, które korzystnie działają na układ pokarmowy i odpornościowy. Są w nim także garbniki, które mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe – są one szczególnie przydatne w profilaktyce i leczeniu przeziębień oraz różnego typu infekcji.

Miód z mniszka zawiera także flawonoidy, które mają działanie detoksykacyjne i triterpeny obniżające poziom chlesterolu LDL  we krwi oraz wykazujące działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i wspomagające procesy oczyszczania organizmu.