25.00 

PYŁEK pszczeli kwiatowy

Zwany jest życiodajnym pyłem. To multiwitamina i naturalna energia stworzona przez pszczoły. Jedna kuleczka pyłku zawiera około 100 tysięcy roślinnych, męskich komórek rozrodczych.

Jest to najlepiej zbilansowane źródło białka i witamin. Polecany osobom wyczerpanym pracą fizyczną i psychiczną, aktywnym sportowcom, młodzieży i dzieciom w okresie intensywnego wzrostu, osobom aktywnym w utrzymaniu dobrej kondycji organizmu oraz starszym jako wsparcie w intensywnym leczeniu.

Kategoria:

Opis

Leczy alergie, grzybice i anemie, pobudzając produkcję krwinek czerwonych. Regularnie przyjmowany wzmacnia odporność, poprawia samopoczucie, pomaga w leczeniu depresji. Wpływa na wzrost sił witalnych, płodność, ruchliwość plemników i jakość owulacji. Stosowany profilaktycznie chroni męszczyzn przed prostatą.

Zawiera komplet 22 aminokwasów co jest ważne dla sportowców, osób uczących się i kobiet w ciąży. Leczy choroby przewodu pokarmowego i reguluje procesy trawienne m.in. łagodzi skutki ostrych zaparć. Jest również skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, zwłaszcza użyty razem z propolisem. Ponadto dzięki zawartości rutyny zapobiega pekaniu naczyń krwionośnych, poprawia krążenie, przeciwdziała zmianom miażdżycowym.

Pyłek polecany jest osobom, które stosują dietę wegetariańską, wegańską bądź są w trakcie kuracji odchudzającej. Selen, mangan i cynk warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Żelazo, miedź, kobalt i mangan spełniają ważną rolę w leczeniu anemii. Cynk korzystnie wpływa na porost włosów. Pomocny jest przy leczeniu chronicznego zapalenia wątroby i dróg żółciowych, miażdżycy oraz różnych zaburzeń metabolicznych, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Pozwala uzupełnić w krótkim czasie braki pierwiastków, dlatego polecany jest osobom, których dieta zawiera zbyt mało świeżej żywności a zbyt dużo przetworzonej czyli tzw. fast food. Zalecany jest także osobom ciężko pracującym, od których wymaga się nieustannej koncentracji i sprawności intelektualnej. Już po kilku minutach od zażycia pyłku odczuwamy przypływ energii.

Ten produkt pracy pszczół odznacza się ponadto działaniem przeciwbakteryjnym (udowodnione jest jego niszczące oddziaływanie na gronkowca złocistego) i grzybobójczym, podobnie jak antybiotyki. Odtruwa organizm z pozostałości leków, nikotyny czy nadmiernej ilości kofeiny.

Pyłek pszczeli dostarcza więcej wapnia niż jogurt, białe serki, fasola, suszone morele czy orzechy pistacjowe. Stanowi bogate źródło witamin rozpuszczalnychw wodzie i tłuszczach. Zawiera na przykład więcej witaminy C niż jabłka, ziemniaki, kapusta a także dużo witaminy B1, B2 i PP uszczelniającej naczynia krwionośne i przeciwdziałającej tworzeniu się siniaków.

Jak stosować?

Na spożywanie pyłku pszczelego jest wiele sposobów. Do najbardziej popularnych należy mieszanie go z miodem, sokiem, mlekiem, dżemem lub na śniadanie z twarożkiem. Jest świetnym dodatkiem do lodów i deserów. Warto wiedzieć, że niektóre odmiany pyłku posiadają lekko gorzki lub mdły posmak. Nie wszyscy lubią smak pyłku jednak należy go traktować bardziej jako produkt leczniczy.

Dla tych, którzy mają trudności z jego spożywaniem najlepiej jest po prostu połknąć granulki popijając obficie wodą. Nasz organizm i tak świetnie z tym sobie poradzi. Podczas mieszania z miodem, konfiturami i innymi substancjami należy zachować proporcje od 1:1 do 1:4. Ważne jest rozdrabnianie pyłku, dzięki tej czynności nasz organizm lepiej go przyswaja. Należy go spożywać profilaktycznie 3 razy dziennie po jednej łyżeczce lub leczniczo 2 razy dziennie 2 łyżki stołowe.

Informacje dodatkowe

Waga 180 g